Jak na MACRAMÉ DÝNI?

Jak na MACRAMÉ DÝNI?

Vytvořte si jednoduchou podzimní dekoraci technikou macramé. Můžete si ji dozdobit, zavěsit do opleteného kruhu nebo pověsit na zeď jen tak. Každý vám ji bude závidět.

Při vázání dýně se převážně používá frivolitkový uzel/FRIVOLITE KNOT (viz obrázek níže), jako další potřebujete znát upevňovací (lyščí smyčka) a plochý uzel.

Potřebujete:

  • 9 metrů 3mm příze jedné barvy rozděléné na šest pramenů (2 x 2m příze, 2x 1,5 m příze, 2 x 1 m příze)
  • 0,8 metru 3mm příze v druhé barvě
  • nůžky
  • metr
  • macramé podložku
  • špendlíky

Postup:

  1. Připravte si první dvě délky příze (2 x 2 m) a přichyťte si je k macramé podložce v délce 40 cm z každé strany. To znamená, že odměříte 40 cm a přichytíte první nit zprava špendlíkem a postup zopakujte i z levé strany. Kratší konce nití slouží jako nosné (mrtvé) nitě, na které se váže osnova frivolitkového uzlu delším koncem příze.
  1. Připravte si další dvě délky příze (2 x 2 m) a přichyťte si je k macramé podložce v délce 30 cm z každé strany (opakování postupu viz bod č. 1).
  2. Připravte si poslední dvě délky příze (2 x 1 m) a přichyťte si je k připraveným nitím liščí smyčkou (upevňovacím uzlem) v délce 30 cm z každé strany.
  3. Urovnejte si nitě a použijte první metrovou přízi a začněte vázat na 30 cm pramen 10 frivolitkových uzlů. Potom použitje druhý metrový pramen a postup opakujte i z druhé strany.
  4. Nyní použijte dvoumetrové příze a opět opakujte vázání zpravé i levé strany, nyní navažte 16 uzlů z každé strany.
  5. Použijte poslední délku dvouapůl metrové příze a uvažte 20 uzlů z každé strany a máte hotové tělo dýně, které potřeba spojit.
  6. Spojte nejkratší konce středu dýně spirálovým uzlem, potom prostřední konce plochým uzlem a zakončete spojením vnějších konců opět plochým uzlem.
  7. Srojnejte konce přízí. Na řadu přichází vázání šťopky jinou barvou příze. 80 cm pramen přeložte napůl, podvlečte pod žluté prameny a navažte čtyři ploché uzly, odměřte si délku na uchycení, spojte obyčejným uzlem.
  8. Zkraťte obě barvy příze podle potřeby, dekorujte podle své fantazie a tradááá můžete vystavit.

Líbil se vám návod nebo je pro vás stále moc těžký? Dejte mi vědět.

Pořádám kurzy vhodné pro začínající tvůrce a ráda vám se vším pomohu.

Vaše Meela

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *