Jak na ŽEBROVÝ UZEL?

Jak na ŽEBROVÝ UZEL?

Uzel s potencionálem, který vám umožní tvořit velké množství vzorů. Nejpoužívanější je při tvorbě závěsných dekorací na dřevě nebo na kruhu. Lze ho uvázat kolem osnovní nitě vertikálně, diagonálně nebo horizontálně. Další z uzlů, který najdete snad v každém druhém návodu, který se mnohdy kombinuje s plochým uzelem.

V češtině někdy nazývaný jako ripsový/kroužkovací uzel, v angličtině známý jako DOUBLE HALF HITCH KNOT.

U techniky macramé se při vázání rozlišuje nit osnovní (mrtvá nit) a nit pracovní. To jste si určitě přečetli tady nebo zde. Uzlík je nutné při pletení žebrového uzlu na konci natvarovat (tzv. postavit pracovní nit). Kam vedete nit osnovní (mrtvou nit) tam se vám bude tvořit vzor.

V začátcích se vám bude plést nit osnovní a nit pracovní. Pro lepší orientaci si osnovní nit označte například kolíčkem.

Žebrový uzel je na naučení nejsložitější pro střídání stran. Lze ho opět vázat zleva doprava a zprava doleva, záleží na zvoleném vzoru. V začátcích se lidem dobře váže zleva doprava, ale obtížně zprava doleva. Doporučuji proto vybrat si vzor, kdy se tento uzel váže pouze na jednu stranu (například kulatý podšálek).

Ze základních uzlů zbývá probrat uzel ovinovací, ale ten je opravdu lehký. Už jste nějaký uzel vyzkoušeli? Dejte mi vědět.

Vaše Meela

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *